Jan Hein Bax

Mijn carrière kun je misschien het best vergelijken met een wereldreis. Ik heb gewerkt in Europa, Noord-Amerika en Afrika. Een reis die me gebracht heeft in acht landen.

Reizen over de wereld en reizen voor de meest uiteenlopende organisaties zoals familiebedrijven, partnerships, beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde ondernemingen. Maar ook voor hybride bedrijven met zowel familiale als private equity-investeerders.

Binnen deze organisaties heb ik verschillende posities bekleed, variërend van salesmanager tot board director, met P&L-verantwoordelijkheden voor uiteenlopende omzetniveaus, variërend van 20 miljoen tot 1 miljard. Organisaties die actief waren business-to-business- en consumentenmarkten en in de dienstverlenende sector.

Mijn reizen waren nooit vrijblijvend, maar hadden altijd een duidelijke missie. De noodzaak om een doorbraak te realiseren. Om wat voorbeelden te noemen; groeiprojecten in landen als Duitsland, Nederland en Canada, het opzetten van start-ups in bijvoorbeeld Mozambique, en het succesvol doorvoeren van reorganisaties in Spanje.

Een reis die me veel nieuwe inzichten heeft gegeven. Aan den lijve heb ik ondervonden hoe belangrijk het is om duidelijk en helder met mensen te communiceren. Want wat in de ene cultuur wel werkt, werkt in een andere cultuur absoluut niet. Niet binnen landen en ook niet binnen organisaties.

Jan Hein Bax portret oprichter Bounce and Steer

Ook heb ik geleerd dat je snel tot de essentie van iets moet doordringen. En om iets te bereiken, zul je je empathisch moeten opstellen. Alleen zo ben je in staat om de juiste boodschap op de juiste manier over te brengen. Hierbij is het belangrijk dat je je laat leiden door de aanleiding, de situatie of de urgentie. Het gaat nooit om jouzelf. Uit ervaring weet ik ook hoe inspirerend het is om te werken in multiculturele teams in een verschillende samenstelling. Die inclusiviteit betekent voor mij het benutten van de kracht van verschillende perspectieven. Om denken om te zetten in doen, hanteer ik altijd een praktische en tegelijkertijd menselijke benadering.

In 2023 ben ik gestart met een nieuwe reis. De start van een eigen bedrijf. Een bedrijf dat de optelsom is van alle ervaringen en inzichten die ik tijdens mijn “wereldreis” heb opgedaan. Dit alles is de basis is geweest voor Bounce & Steer.

Mijn aanpak zorgt voor een effectieve en succesvolle oplossing

Gedurende mijn carrière heb ik opdrachten steeds met een hands-on strategie aangepakt. Door duidelijke analyses op het gebied van medewerkers, operatie en financiën heb ik transformaties zeer effectief geleid. Zonder onnodige overhead heb ik coalities gevormd, kosten gemanaged, talenten en sales ontwikkeld en een directe communicatiestijl gehanteerd.

United Kingdom

Directeur in een one-tier board van een middelgroot Brits familiebedrijf. Een solide basis gelegd om te groeien door enerzijds waardevolle partnerschappen af te sluiten en anderzijds innovatie concepten in de markt te zetten. Dit alles heeft bijgedragen aan het algehele succes van het bedrijf.

Nederland

Bij een internationaal advocatenkantoor met meerdere equity partners een aanpak geïntroduceerd voor business development services. Daarnaast een groeiplan met nieuwe zakelijke concepten ontwikkeld en gerealiseerd.

Verenigde Staten

Van start-up naar scale-up met drie partners van een recruitment-bedrijf in Houston (VS). In de rol van aanjager en sparringpartner met als duidelijke focus groei, samenwerking en innovatie.

Spanje

Algemeen directeur met als opdracht om een fusie, integratie en reorganisatie ter waarde van 900 miljoen euro in Spanje succesvol af te ronden. Speerpunt van mijn beleid was om de operaties te stroomlijnen vanuit verschillende organisaties naar een uniform systeem. Een succesvolle operatie die zorgde voor een organisatie met een marktleiderspositie.

Oostenrijk en Zwitserland 

In de rol van algemeen directeur een organisatie toekomstbestendig gemaakt. Gevestigde patronen doorbroken, een nieuw managementteam samengesteld, interne en externe communicatie verbeterd en een cultuuromslag gerealiseerd. In ruim twee jaar tijd tastbare groei in omzet en aanzien gerealiseerd.