Als het erom spant is het thema van een blog dat geschreven is door Jan Hein Bax. Op de foto is bijeenkomst te zien van een ondernemersvereniging.

Als het erom spant

Een grote ondernemersvereniging in de regio Arhem vroeg mij om te spreken over cultuurverandering bij bedrijven.
‘Misschien kan jij dan ook iets zeggen over de voorwaarden voor een succesvolle verandering?’ vroeg een van de organisatoren.
Hoeveel uur heb ik, dacht ik en moest lachen. Ik moest het doen met 1 uur inclusief genoeg ruimte voor vragen. Het werd een hele interessante avond. Twee zeer inspirerende sprekers voor mij. Een afgeladen zaal in een oude bioscoop. Toen ik aan de beurt was, voelde ik toch wel wat spanning.
‘Onder spanning en druk ontstaan nieuwe vormen,’ zei een van mijn tantes ooit. En zij kon het weten als mede-eigenaar van een groot handelshuis. Het werd een hele interactieve sessie. En inderdaad, de vragen en discussies gingen vele kanten op. Onder andere over leiderschap en “walk the talk”. Bij mij ontstonden ook weer nieuwe inzichten. Op weg naar huis, vlak voor de uitgang van de zaal, werd ik aangesproken door een van de aanwezigen.

‘Mag ik nog wat vragen?…

…Ik weet dat jij op weg naar huis bent en het is al wat later, maar toch. Ik ben Jaco de Beer en men kent mij en ons bedrijf hier goed. Het ligt wat gevoelig, vandaar dat ik de vraag liever een-op-een stel.’
Goede intro om interesse te wekken, dacht ik.
‘Natuurlijk Jaco. Brand los en laten wij even op deze bank hier gaan zitten,’ stel ik voor.
Zo gezegd, zo gedaan. ‘Ik heb drie jaar geleden het familiebedrijf van mijn vader overgenomen,’ zegt hij.
‘In je eentje?’ vraag ik als ik de omzet hoor.
‘Nee. Ik ben eerst met banken gaan praten en uiteindelijk zijn wij bij een private equity bedrijf terechtgekomen. Wij zijn een constructie overeengekomen waarbij wij als familie 70% van de aandelen behouden. Op zich heel mooi en nu kunnen wij echt internationaliseren. Dat is het doel van het PE huis en van ons.’

Onze cultuur

‘Ons? Van jou of van de familie?’ vraag ik.
‘Ja, daar zit de crux. Ik kom er zo op terug,’ zegt Jaco: ‘Mijn vader zei altijd dat wij recht door zee waren met een open cultuur. Eerlijk tegen alle familieleden. Bij ons worden geen politieke spelletjes gespeeld. En dat is ook zo. Ik heb het nooit anders meegemaakt. Althans – nu toch wel op een wat zachtere toon – totdat ik twee maanden geleden deze internationalisering agendeerde voor een aandeelhoudersvergadering. Ik werd van alle kanten ingefluisterd dat een bepaalde groep de internationalisering wel wilde, maar niet nu en zeker niet op de voorgestelde manier. Deze tegenstanders zijn zeer invloedrijk en ik wilde het liever open bespreken. Men adviseerde mij om dit niet te doen omdat het dan afgestemd zou worden.’
Op dat moment worden we onderbroken door de beveiliging die wil afsluiten.
‘Politiek gaat bij veel culturen een rol spelen als het erom spant. Dat weet ik uit ervaring.’
‘Goed om te horen, dat je weet waar het over gaat. Kunnen wij een afspraak maken om er wat dieper op in te gaan?’
‘Natuurlijk, bel me morgen gewoon even dan maken we een afspraak.’

Bounce & Steer in het kort

Bounce & Steer is een aanpak die Jan Hein Bax zelf ontwikkeld heeft. Leiders weten in de meeste gevallen waar zij strategisch met hun organisatie naartoe willen. Toch lopen zij vaak ergens tegenaan. De dagelijkse operationele zaken lopen over het algemeen goed. Wat echter ontbreekt, is het tactische deel. Het deel dat ervoor zorgt dat de strategie wordt omgezet in heldere keuzes en doelgerichte acties om de strategische doelen te bereiken.

Op basis van mijn Bounce & Steer methodiek zorg ik voor beweging in de juiste richting. Gaan wij juist die dingen implementeren die voor vooruitgang en groei zorgen. Ben jij eigenaar, CEO of aandeelhouder en herken je deze problematiek? Neem contact met mij op, als het erom spant.