Het voordeel van de twijfel. Blog over een bijzondere zakelijke ontmoeting naast de Dom in Utrecht.

Het voordeel van de twijfel

Lieke is de vrouw van Freek, een vriend uit mijn studententijd. Zij is partner in een succesvol en groeiend Private Equity huis. Als ik mijn omgeving moet geloven is ze altijd op zoek naar een mooie overname. De appel valt dus niet ver van de boom.
‘Mijn vader was een echte ondernemer,’ zegt zij altijd vol trots.
Vele jaren werkte zij voor een grote internationale consultancy. Daar deed zij veel kennis op met betrekking tot de farmaceutische sector. Vier jaar geleden werd zij gevraagd om partner te worden bij dit PE kantoor. Iets wat ik mij overigens heel goed kan voorstellen. Lieke is sprankelend, ondernemend, succesvol en een geweldig mens. We hebben met elkaar afgesproken bij haar op kantoor in Utrecht.

Fijne balans

Lieke belde mij vorige week op met de vraag om eens van gedachten te wisselen en te sparren nadat zij met Freek had gesproken.
‘En, waar loop je tegenaan?’ vraag ik, nadat wij zijn gaan zitten in haar werkkamer.
‘Meteen recht op het doel af, zo ken ik je,’ zegt ze glimlachend.
Ze vervolgt: ‘fijn om eens met je van gedachten te wisselen. Ik ken jou natuurlijk wel en ook jouw werkervaring. Zakelijk hebben wij alleen nooit met elkaar te maken gehad. Leuk en goed om eens te horen wat jij denkt over mijn situatie. Zoals jij wellicht weet, heb ik een middelgroot life-sciences bedrijf in mijn portfolio. Twee jaar geleden dachten wij bij de overname dat zij enorm zouden groeien. Alle seinen stonden op groen.’

Het kan beter

‘Ze groeien ook. Het managementteam bestaat echt uit geëngageerde en echt goede mensen. Wij hebben net nog een strategie-dag gehad, waar ik een middag en avond bij ben geweest. Echt heel nuttig. We hebben de resultaten samen doorgenomen en veel dingen zijn uitgepraat. De neuzen staan dezelfde kant op en de doelstellingen zijn duidelijk.’
Op de terugweg in de auto had ik het gevoel dat er toch iets niet goed zat, het gevoel dat ze echt beter kunnen.
‘Heb jij enig idee waar dat gevoel vandaan komt?’ vraag ik.
‘Goeie vraag. Maar ik kan het niet uitleggen en ik krijg mijn vinger er niet achter. Zoals je kunt begrijpen wil ik mij niet te zeer bemoeien met hun executie en implementatie. Wat je moet weten, is dat er een fijne balans tussen mij, de managing director en het managementteam is. Ik wil dat niet verstoren. Ik leg al genoeg druk op ze. Maar ik zie de resultaten en ik heb toch het gevoel dat dit beter moet kunnen. De richting is duidelijk, maar draaien zij op tijd aan de juiste knoppen? Mijn gevoel is vaak goed, maar nu twijfel ik toch. Daarom kwam Freek met de suggestie om eens met jou te praten, met een onafhankelijke blik. Bouncen noem jij dat toch?’
‘Goed dat je me gebeld hebt.’

Bounce & Steer in het kort

Bounce & Steer is een aanpak die Jan Hein Bax zelf ontwikkeld heeft. Leiders weten in de meeste gevallen waar zij strategisch met hun organisatie naartoe willen. Toch lopen zij vaak ergens tegenaan. De dagelijkse operationele zaken lopen over het algemeen goed. Wat echter ontbreekt, is het tactische deel. Het deel dat ervoor zorgt dat de strategie wordt omgezet in heldere keuzes en doelgerichte acties om de strategische doelen te bereiken.

Op basis van mijn Bounce & Steer methodiek zorg ik voor beweging in de juiste richting. Gaan wij juist die dingen implementeren die voor vooruitgang en groei zorgen. Ben jij eigenaar, CEO of aandeelhouder en herken je deze problematiek? Neem contact met mij op als je ergens over twijfelt.