Niet denken in problemen maar in oplossing. Een blog van Jan Hein Bax over een ontmoeting op de Golfbaan

Niet denken in problemen maar in oplossingen

Een van de eerste mooie lentedagen van het jaar in een fantastische omgeving. Een relatiedag op de Rosendaelse Golfclub. Ik was iets te vroeg.
‘Een paar van ons team zitten al buiten,’ zegt Catrien.
Cartrien heeft mij uitgenodigd. Ik ken haar uit Wenen waar wij samen werkten voor een groot leasingbedrijf. Ik ging zitten naast iemand die nog aan het mailen was.
‘Dit is echt een ochtend om even alles uit te zetten,’ zei ik lachend en stelde mezelf voor.
‘Ja, je hebt gelijk… Ik ben Erik en ben zo echt weer gezellig maar dit moet echt even af,’ zei hij.
Ik krijg mijn koffie en Erik legt zijn telefoon neer.
‘En nu… rust,’ zegt hij.

Even voorstellen

‘Hoe ken jij Catrien?’ vraag ik.
‘Ik ben algemeen directeur van een bedrijf dat actief is in de offshore-windindustrie. Wij zijn een van de grootste toeleveranciers. En zo ken ik Catrien. Zij investeert namelijk met haar bedrijf in een project op de Noordzee.’
‘Spannende sector. Veel schaalvergroting in een korte tijd. Dat klopt toch?’ vraag ik.
‘Ja, interessant dat jij dat weet. Wij lopen inderdaad tegen veel uitdagingen aan. Schaalvergroting is er één van en dat in een korte tijd. Maar er zijn er veel meer hoor,’ zegt hij.
Hij maakt aanstalten om op te staan.
‘Laten wij onze spullen pakken, want wij gaan over een kwartier beginnen,’ zegt Erik.
Lopend naar de driving range wisselen wij nog even snel wat ervaringen uit.
‘Veel overeenkomsten, leuk. Laten wij na de wedstrijd nog even verder praten.’
‘En nu ontspannen en focus Erik. We moeten wel winnen,’ zeg ik lachend.

De juiste weg inslaan

Na 18 fantastische mooie holes.
‘Zo, niet goed gespeeld maar wel veel geleerd,’ zeg ik vrolijk tegen Erik.
De anderen gaan douchen en omkleden, ik stel voor om even buiten te gaan zitten om wat te drinken en door te gaan waar wij gebleven waren. ‘Goed idee,’ zegt Erik.
We hadden het over de vele uitdagingen. Een van de redenen dat ik vanochtend nog even wat mails moest versturen. Morgen hebben wij daarover een belangrijke managementteam vergadering.
‘Over de uitdagingen of over de oplossingen?’ vraag ik.
‘Ja, daar sla jij de spijker op zijn kop. Terechte vraag. Daar worstel ik mee en daar gingen mijn mails ook over. Wij hebben erg knappe koppen in het team. Super gemotiveerd. Maar zij zijn in staat om bijna dagelijks met nieuwe problemen te komen. Goede analyses en terecht hoor, wij moeten ook behoedzaam te werk gaan. Maar ik wil vooruit. Ik heb het probleem genoeg geanalyseerd. Ik wil nu oplossingen zien en horen. De juiste weg inslaan.’

Van theorie naar praktijk

‘Maar is de strategie dan wel duidelijk, weten zij waar jullie naar toe moeten? Daar zit vaak het knelpunt,’ zeg ik.
‘Goede observatie. Ons moederbedrijf heeft onlangs een bekende internationale consultancy in de arm genomen om de strategie door te lichten. Dat hebben zij goed gedaan. De doelstelling is duidelijk. Maar nu zijn wij aan de beurt. Nu moeten wij die strategie en plannen omzetten in de praktijk. En daar wringt de schoen. We moeten niet meer denken in problemen, maar in oplossingen die wij kunnen uitvoeren en omzetten. Maar die komen er niet. Is het angst? Is het toch gebrek aan uitzicht? Ik weet het gewoon niet.’
Catrien en de frisuitziende teamleden komen bij ons aan tafel zitten.
‘Kan jij mij morgen even bellen?’ vraagt Erik.
‘Zal ik doen, maar nu moeten wij toch zelf snel gaan douchen anders nodigt Catrien ons nooit meer uit.’

Bounce & Steer in het kort

Bounce & Steer is een aanpak die Jan Hein Bax zelf ontwikkeld heeft. Leiders weten in de meeste gevallen waar zij strategisch met hun organisatie naartoe willen. Toch lopen zij vaak ergens tegenaan. De dagelijkse operationele zaken lopen over het algemeen goed. Wat echter ontbreekt, is het tactische deel. Het deel dat ervoor zorgt dat de strategie wordt omgezet in heldere keuzes en doelgerichte acties om de strategische doelen te bereiken.

Op basis van mijn Bounce & Steer methodiek zorg ik voor beweging in de juiste richting. Gaan wij juist die dingen implementeren die voor vooruitgang en groei zorgen. Ben jij eigenaar, CEO of aandeelhouder en wil je niet langer denken in problemen maar in oplossingen? Neem dan contact met mij op.